Zweetvoeten

Dit betreft een extreem verhoogde zweetuitscheiding. Soms komt dit over het hele lichaam voor, maar ook wel plaatselijk, zoals aan de voeten.

De oorzaak ligt zelden in een stofwisselingsstoornis, of een emotionele stoornis. Bij zweetvoeten kan de voetbekleding de oorzaak zijn, zoals bijvoorbeeld synthetische sokken of schoenen. Maar het kan ook zijn dat er een teveel aan zweetklieren in de voet aanwezig is.

Wat kunt u er aan doen?^

Draag leren schoenen (ook binnenkleding) die bovendien de voet niet afsluiten.

Draag het liefst sokken of kousen die vocht kunnen opnemen (katoen, wol).

Neem regelmatig wisselbaden (warm/koud).

In ernstige gevallen kan de huisarts iets voorschrijven.

Beperk het overmatige drinken van koffie en alcohol en het eten van scherpe kruiden.^

Wissel iedere dag van schone sokken, als het kan zelfs 2x per dag.

Heeft u de mogelijkheid om van schoenen te wisselen, doe dit dan ook regelmatig.

Ga in overleg met uw werkgever wanneer u verplicht bent veiligheidsschoenen te dragen. Dit is een schoen die geen vocht kan opnemen en afscheiden doordat het een gesloten schoen is die wel goed is voor de veiligheid van uw voeten, maar niet voor de voet zelf. Ik zie ook veel voetproblemen bij deze groep mensen. Denk aan overmatig eelt, likdoorns en schimmel aan huid en nagel. Maak dit bespreekbaar bij uw werkgever als het ernstig is. Vraag hem/haar voor eventueel meerdere paar schoenen zodat u wisselen kunt. Of vraag toestemming om aangepast schoeisel te dragen die voor uw voeten goed geschikt zijn. Dit om nog meer lichamelijk ongemak te voorkomen zoals rugklachten, knieklachten etc.