Wratten worden door een virus veroorzaakt en zijn dus besmettelijk. Ze worden opgedaan in bijvoorbeeld zwembaden en sportzalen of door het met blote voeten passen van schoenen.
Vooral het schoolzwemmen is hierbij een grote boosdoener. Wratten worden snel van het ene kind op het andere doorgegeven.
Een wrat is een goedaardige woekering van het epitheel van de huid. Doordat er bloedvaatjes in meegroeien, kan een wrat gemakkelijk bloeden. Als de wratten zich onder de voet bevinden kunnen ze erg pijnlijk zijn.

Hoe te voorkomen?
Aangezien wratten een virus zijn, kunt u ze niet gemakkelijk voorkomen. Draag slippers bij zwembaden of bij het douchen in kleedruimtes van sportzalen. Laat kinderen geen schoeisel dragen van elkaar!

Wat als u een wrat hebt?
Er kan met zalf, tinctuur gewerkt worden (doktersvoorschrift), maar meestal is dit enkel een voorbereidende fase van de behandeling. De meeste artsen hebben een zogenaamd wrattenspreekuur, waarbij men de wrat aanstipt met vloeibare stikstof. Bij voetzoolwratten is deze behandeling vrij pijnlijk gedurende een paar dagen.
Als deze behandeling zonder succes is, kan er worden gekozen voor een andere behandeling.
Wanneer ze erg groot zijn kan er chirurgisch ingegrepen worden (bij de voetzolen wordt dit niet aangeraden vanwege het gevaar van pijnlijke littekens).